Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
viking xxxxxxxxxxxx karolina Domańska Kasia MS. Klaudia Klaudynka Arkadiusz Jancz Wynajempokojuno (2659 niezalogowanych)
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Jasna napisał:
gama28 napisał:
Tu ze strony Nav po polsku całośc
www.nav.no/English/English/Zasilek+rodzi...tte%29.805383895.cms

II. Zasiłek rodzinny i zasiłek opiekuńczy przyznaje się na podstawie następujących kryteriów
Alternatywa 1:
Jeżeli razem z rodziną mieszkasz w Norwegii

Prawo do zasiłku rodzinnego i opiekuńczego przysługuje rodzinom przybywającym do Norwegii na okres co najmniej 12 miesięcy. Zasada ta dotyczy wszystkich obywateli zagranicznych zamieszkałych w Norwegii i zarejestrowanych w Urzędzie Ewidencji Ludności (Folkeregisteret).
Obywatele krajów należących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, pracujący w Norwegii, są uprawnieni do zasiłku rodzinnego i zasiłku opiekuńczego także w przypadku krótszego okresu zamieszkania w Norwegii (poniżej 12 miesięcy).

Alternatywa 2:
Jeżeli jesteś obywatelem kraju należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego i pracujesz w Norwegii, a rodzina mieszka w kraju rodzinnym

Jeżeli drugie z rodziców dziecka pracuje w kraju rodzinnym (wykonując pracę najemną lub prowadząc działalność na własny rachunek) albo otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych i jest tam uprawnione do świadczeń rodzinnych – świadczenia norweskie zostaną pomniejszone o świadczenia otrzymywane w kraju rodzinnym.
Jeżeli drugie z rodziców dziecka nie pracuje w kraju rodzinnym i nie pobiera zasiłku dla bezrobotnych – jesteś uprawniony/a do świadczeń rodzinnych z Norwegii.

Obywatele krajów należących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, pracujący na norweskich statkach lub na norweskim szelfie kontynentalnym mają takie same prawa jak pracownicy zagraniczni pracujący w Norwegii na lądzie stałym. Jednakowoż nie dotyczy to łotewskich, polskich i rumuńskich marynarzy zatrudnionych na statkach zarejestrowanych w NIS (Norweskim Międzynarodowym Rejestrze Statków). Podlegają oni ustawodawstwu kraju pochodzenia.

Alternatywa 3:
Jeżeli jesteś pracownikiem delegowanym z kraju należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego do pracy w Norwegii

Jeżeli Twój pracodawca w kraju rodzinnym (należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego) oddelegował Cię do pracy dla siebie w Norwegii – nie jesteś uprawniony do otrzymywania świadczeń rodzinnych w Norwegii. Dzieje się tak ponieważ pracujesz dla pracodawcy w kraju rodzinnym, przez co nadal podlegasz jego ubezpieczeniom społecznym.
Jeżeli małżonka/ek i dziecko przyjadą z Tobą do Norwegii i małżonka/ek podejmie tu pracę, stanie się ona/on członkiem norweskiego systemu ubezpieczeń społecznych (folketrygden) i zdobędzie uprawnienia do zasiłku rodzinnego i opiekuńczego, nawet jeżeli pobyt w Norwegii będzie krótszy niż 12 miesięcy. Warunkiem tego jest, że małżonka/ek i dziecko posiadają obywatelstwo kraju należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Jeżeli pobyt w Norwegii przekroczy 12 miesięcy, małżonka/ek otrzyma uprawnienia do zasiłku rodzinnego i opiekuńczego, nawet jeżeli nie podejmie pracy w Norwegii. Jeżeli równocześnie otrzymujesz świadczenia rodzinne z kraju rodzinnego – wypłata równać się będzie różnicy między świadczeniem norweskim, a świadczeniem kraju rodzinnego.

Na to już maryjanek nie odpowie.. no bo co?? miałby się przyznać do błędu? On? Pierwszy specjalista od Norwegii?? ( już nie wspomnę, że o jakimś tam odpisie też nie wiedział i się cieżko dziwił, że coś takiego jest )

A fakt jest taki, że te świadczenia wypłacają z takim cholernym opóźnieniem bo sprawdzają czy dziecko nie ma jakiś świadczeń pobieranych w kraju. Nawet zaświadczenia z ośrodków odpowiedzialnych w Pl za te własnie swiadczedczenia, nie są dla nich wartościowe.. Sprawdzają we własnym zakresie.

Więc pewnie "kolega" maryjanka musiał zwrócić kasę bo się jednak dokopali do jakiś zasiłków w PL, a tu jakiś urzędnik bez sprawdzenia wypłacił..

Oczywiście ja tam osobiście wątpię by owy "kolega" istniał.. ale to nie meritum sprawy

te ruda wrednoto, ty sie odpierdol!
Odpisze, bo czemu nie ?!
Pisałem na podstawie znajomosci problemu mojego kolegi, który miał taki przypadek....
A ty sama zaprzeczasz sobie > poczytaj dwa ostatnie wersy swoich wypocin....
I wszem wiec, kolega istanieje > siedzi obok mnie i czyta z usmiechem na twarzy : )
I tez cie....polubił

Mysle,ze ty na moim tle wypadasz jeszcze gorzej(znajomosc przepisów, zagadnien,itp), ale przeciez ty sie nie przyznasz, nie uderzysz ręką w te swoje małe cycki, bo jestes wredną rudą małpą
Pan Bóg stworzył rudego, zeby...... uwazac na niego!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Marian widze, ze jestes ostatnio nerwowy i kłótliwy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
optimus reaktywacja napisał:
Marian widze, ze jestes ostatnio nerwowy i kłótliwy.

chyba jest przed okresem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
BiZi napisał:
quote]

chyba jest przed okresem [/quote]

w takim ty szwagier chyba jeses w trakcie, bo jak poczytałem twoje ostattnie wpisy, które umiesciłes kilka dni temu, to tak własnie wyglada,ze towarzyszyło ci tzw.napiecie przedmiesiączkowe.....

Optimus > " ja tak czasem mam,ze musze dojebac całemu swiatu....."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
marianek napisał:
BiZi napisał:
quote]

chyba jest przed okresem

w takim ty szwagier chyba jeses w trakcie, bo jak poczytałem twoje ostattnie wpisy, które umiesciłes kilka dni temu, to tak własnie wyglada,ze towarzyszyło ci tzw.napiecie przedmiesiączkowe.....

Optimus > " ja tak czasem mam,ze musze dojebac całemu swiatu....." [/quote]

Marian........rzucam palenie...........juz 4 tyg nie kopce....i jakos dziwnie podkurwiony jestem.....caly czas...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok